EEA 2017

Find the English translation

Amsterdam, 15 oktober, 2017 – Voor drie dagen in oktober was Amsterdam even de haaienhoofdstad van Europa. Een groep van 150 wetenschappers, beleidsmakers en natuurbeschermers van over de hele wereld kwamen in onze hoofdstad bijeen voor de 21e editie van de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie van de European Elasmobranch Association (EEA). Dit jaar lag de organisatie bij de de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, die de drie dagen heeft weten te vullen met meer dan 60 presentaties van sprekers uit 24 landen. Het evenement vond toepasselijk plaats in het daadwerkelijke gebouw waar de EEA oorspronkelijk is opgezet: het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Download het abstractenboek hier (PDF)

Voor de bijeenkomst spraken drie grote namen als keynotes om de dag te openen, allen welbekende experts in hun werkveld. Dr. Robert Hueter is de directeur van het door het Amerikaanse congres opgerichte Center for Shark Research binnen het Mote Marine Laboratory in Florida, dat al drie decennia een autoriteit is op het gebied van haaienonderzoek. Dr. Hueter nam het publiek mee in een meeslepend verhaal over zijn carrière als haaienonderzoeker en hij gaf advies voor de nieuwe generatie onderzoekers. Die nieuwe generatie was overigens goed vertegenwoordigt in Amsterdam: meer dan de helft van de conferentiedeelnemers was student of beginnend onderzoeker.

Dr. Kim Friedman werkt bij de Verenigde Naties Food and Agriculture Organization (FAO), waar hij verantwoordelijk is voor de implementatie van wereldwijde haaienbeschermingsmaatregelen. Zijn presentatie was gericht op de verschillende aspecten van haaienbeheer en bescherming en hierbij onderstreepte hij het belang van samenwerking tussen stakeholders.

Marien ecoloog Dr. Neil Hammerschlag is welbekend om zijn werk met witte haaien, tijgerhaaien en hamerhaaien, wat regelmatig te zien is in documentaires op de Discovery Channel. De presentatie van Hammerschlag’s was een indrukwekkend overzicht van zijn baanbrekende onderzoek.

De verschillende onderwerpen op het programma bestonden uit de nieuwste wetenschappelijke onderzoeksmethodes, populatiegenetica, fysiologie, ecologie, de status van bedreigde en nieuw ontdekte soorten en aanbevelingen voor verbeteringen in Europees en internationaal beleid. Maar ook was er speciale aandacht voor kritische gebieden, zoals de Middellandse Zee, waar meer dan de helft van alle haaien- en roggensoorten met uitsterven worden bedreigd.

Op de laatste avond werd de conferentie afgesloten met het traditionele conferentiediner. In het Amsterdamse Wereldhuis, wat bestaat uit een ingerichte kas in het midden van een hofje, kregen de gasten een diner voorgeschoteld bestaande uit verschillende wereldgerechten. De bijzondere avond werd met de uiterste toewijding verzorgd door ongedocumenteerde migranten van de Amsterdamse organisatie We Are Here To Support.

Na het diner was er nog tijd om het centrum van Amsterdam in te trekken, voordat iedereen op zondag terug zou vliegen naar huis. Vol inspiratie kon nu iedereen weer aan de slag, om vervolgens hun werk volgend jaar weer te presenteren in een andere Europese stad.