Haaien beter beschermd door CITES

Geweldig nieuws uit Johannesburg in Zuid Afrika, waar vanmiddag 13 soorten haaien en roggen zijn toegevoegd aan Appendix II van het CITES-verdrag (de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). De nieuwe beschermingsstatus van de zijdehaai (Carcharhinus falciformis), drie soorten voshaaien (Alopias spp.) en negen soorten duivelsroggen (Mobula spp.) verordent alle landen om de internationale handel in de dieren voortaan te reguleren. Dit zal bijdragen om de handel in de dieren aan banden te leggen, wat hopelijk zal leiden tot een vermindering van het aantal vangsten in visserijen die worden gedreven door internationale vraag.

Bescherming van de zijdehaai en voshaaien was hard nodig omdat hun populaties globaal in de afgelopen jaren volgens schattingen met 70 tot 90% zijn teruggedrongen door de grote vraag naar haaienvinnen in de Aziatische markt. De vinnen van zijdehaaien zijn de meestvoorkomende haaienvinnen op de markt in Hong Kong, die meer dan 50% van de wereldwijde handel beslaat. De duivelsroggen hebben bescherming nodig, omdat de wereldwijde populaties achteruit gaan door een groeiende ongereguleerde handel in hun kieuwplaten, die vooral erg populair zijn in China voor alternatieve geneesmiddelen.

Ondanks herhaalde pogingen van Japan om de voorstellen niet door te laten gaan, werden de drie voorstellen voor haaien en roggen goedgekeurd met een overwegende meerderheid in de Commissie. Een meerderheid van 2/3 van de partijen was benodigd voor goedkeuring. Alle landen hebben nu zes maanden om maatregelen in te voeren voor de voshaaien en duivelsroggen en een jaar om hetzelfde te doen voor de zijdehaai.

Het aan banden leggen van internationale handel via CITES is een grote overwinning in de haaienbescherming, maar de handel blijft slechts een onderdeel van het grotere probleem. En daarom blijft het ook nog steeds belangrijk dat landen aanvullende beheers- en beschermingsmaatregelen nemen om de teruglopen haaien te behouden.

De 17e bijeenkomst van de Conference of the Parties (CoP17) van CITES vindt plaats in Johannesburg, Zuid Afrika van 24 september tot 5 oktober.