Nederlandse Elasmobranchen Vereniging partner in wereldwijd verdrag voor haaienbescherming

Afgelopen vrijdag heeft de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV) een overeenkomst ondertekend waarmee zij ‘cooperating partner’ worden in het enige wereldwijde verdrag voor de bescherming van migrerende haaien. Door lid te worden van dit Memorandum of Understanding on the Conservation of Migratory Sharks (Sharks MOU) sluiten wij ons aan bij een groeiende groep landen en maatschappelijke organisaties die de tijd rijp vinden voor beter beheer en bescherming van haaien in alle oceanen.

De overeenkomst werd ondertekend tijdens de bijeenkomst van de Adviesraad van de MOU Sharks op Bonaire. Hier bespraken experts en wetenschappers van over de hele wereld welke haaiensoorten met prioriteit in aanmerking moeten komen voor beheersmaatregelen en welke maatregelen succesvol zouden kunnen zijn. De bijeenkomst op Bonaire werd gefaciliteerd door de Nederlandse overheid, die als één van de eerste landen het memorandum ondertekende in 2011.

“Als Nederlandse overheid zijn wij trots dat wij deze bijeenkomst konden faciliteren in dit bijzondere deel van het Koninkrijk. Haaienbescherming is een prioritiet in ons beleid en het Sharks MOU is een krachtig middel om dit wereldwijd naar een hoger plan te tillen,” aldus Martijn W. F. Peijs, coördinator Marine Biodiversiteit en Oceanen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Biodiversiteit. “Dat de NEV juist hier een cooperating partner overeenkomst heeft getekend is zeer toepasselijk. Zij hebben een brede ervaring met de implementatie van haaienbeheer, zowel in Europa, als in de Cariben.”

Het Memorandum of Understanding on the Conservation of Migratory Sharks valt onder de Conventie voor Migrerende Soorten (CMS). Dit is een wettelijk verdrag, wereldwijd ondertekend door 125 landen, dat als doel heeft om een gunstige status van de migrerende soorten te behalen en te behouden door hun hele leefgebied. De cooperating partners worden gevraagd hun netwerk en expertise in te zetten om de doelen van de MOU te helpen bereiken. CMS valt onder de natuur en milieu afdeling van de Verenigde Naties.

“De cooperating partners hebben een unieke rol binnen de MOU Sharks, ze zijn de verbinder tussen wetenschap, beleid en de maatschappij,” zegt Melanie Virtue, agreements officer van het CMS secretariaat.

Irene Kingma, directeur van de NEV over de toetreding: “Wij voelen ons vereerd dat ons lidmaatschap vandaag is goedgekeurd en beklonken. Deelname aan dit verdrag stelt ons in staat nieuwe samenwerkingen op te zetten en bij te dragen aan een betere toekomst voor haaien wereldwijd. Wij hopen in de komende jaren onze kennis in te zetten om zowel in Europa, als in de Cariben grensoverschrijdende bescherming van haaien concreet vorm te geven.”