NEV sponsort duurzame visserij-etappe van Beach Cleanup Tour

12 augustus, 2019

Vrijwilligers hebben gister meer dan 300 kilo afval verzameld van het Noordzeestrand tussen Egmond en Castricum aan Zee tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, een tweeweeklijks evenement waarbij de hele Noordzeekust wordt opgeruimd. De Nederlandse Elasmobranchen Vereniging sponsorde een etappe van de Tour met als thema “duurzame visserij” met een borrel aan het eind van de dag.

Het doel van de dag, naast het aanpakken van (plastic) vervuiling, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is van visserij en scheepvaart, was om aandacht te vragen voor het belang van duurzame visserij en de aankomende onderhandelingen over visserijquota voor volgend jaar. Momenteel zijn namelijk nog 41% van alle quota in Europese wateren boven wetenschappelijk advies gesteld. En dit ondanks de wettelijke verplichting voor visserijministers om overbevissing in 2015, maar uiterlijk in 2020 te beëindigen. Het stoppen van overbevissing is hard nodig voor het behoud van een toekomst voor de visserij, maar ook om gezonde zeeën te verkrijgen en behouden. Gezonde visstanden spelen een grote rol in een gebalanceerd ecosysteem dat weerbaar is tegen menselijke invloeden, zoals klimaatverandering. Dit jaar is de laatste kans voor onze landsvertegenwoordigers om het goede voorbeeld te laten zijn en zich te houden aan hun verantwoordelijkheid.

De groep van 130 vrijwillige puinruimers werd op het strand vergezeld door Chancellor Mackerel, de visambassadeur die zich op Twitter uitspreekt over visserijzaken en Europese beleidsmakers uitdaagt om zich te houden aan duurzame vangstlimieten volgens de meest best beschikbare wetenschappelijke adviezen.

Op dezelfde dag adopteerde de Good Fish Foundation de zuidelijke etappe van de Tour met een duurzaam visserijthema. Zij benaderde het onderwerp vanuit marktperspectief, o.a. door het promoten van de Viswijzer, een gids die consumenten helpt bij het maken van een duurzame keuze van vis-, schaal- en schelpdieren. In overeenstemming met hun boodschap serveerde de NEV de vrijwilligers van hun etappe duurzame hapjes met garnalen en rivierkreeft.