Vroege Vogels maakt aflevering over haaien

Het bekende televisieprogramma Vroege Vogels was afgelopen week op Curaçao en Sint Maarten om te filmen voor een speciale aflevering over haaien.”Door mijn werk heb ik het geluk dat ik in aanraking kom met veel mooie dieren in het wild, maar dit is tot op heden wel de meest indrukwekkende,” aldus Menno Bentveld, presentator van het programma. “Om haaien tegen te komen in hun eigen onderwaterwereld is erg inspirerend, het zijn echt de meesters van de diepte. Ze zijn gracieus en zachtaardig en ik voelde me totaal op mijn gemak toen ik met ze dook.” De Vroege Vogels aflevering zal gaan over het werk van Save Our Sharks.

Op Curaçao werden opnames gemaakt van de lessen voor schoolkinderen bij onderzoekstation Carmabi en werd het herplanten van mangroves in de Piscaderabaai met mangrove-expert Ryan de Jongh bezocht. Daarna is de filmploeg met onderzoekers van Wageningen Marine Research de zee opgegaan om haaien in de diepte proberen op te sporen met onderwatercamera’s.

De ploeg bracht ook meerdere dagen door met de St. Maarten Nature Foundation en volgde het werk dat zij doen voor haaien, zowel boven als onder water. “Sint Maarten is uniek in deze regio, omdat wij hier een grote verscheidenheid aan haaiensoorten hebben zwemmen, ” zegt Tadzio Bervoets, manager van Nature Foundation en projectleider van Save Our Sharks. “We vinden hier verpleegsterhaaien en Caribische rifhaaien op de koraalriffen en tijgerhaaien en hamerhaaien in de open oceaan. Voor al deze soorten hebben we aparte onderzoeksprogramma’s.”

Het duurde dagen voordat het team de moeilijk vindbare haaien gevonden had om hen te kunnen merken voor wetenschappelijk onderzoek. Maar na twee dagen en 48 pogingen stuitten zij eindelijk op een 2.85 m. grote vrouwelijke tijgerhaai. Ze doorliepen de volledige merkprocedure en lieten haar weer veilig wegzwemmen. De haai kreeg de naam Liselot mee, vernoemd naar de dochter van Bentveld.

De Vroege Vogels aflevering zal worden uitgezonden op 20 december om 19.20 op NPO2.